Karnityna i fosfatydylocholina w kosmetyce 

Karnityna i fosfatydylocholina w kosmetyce 

Kanityna i fosfatydylocholina, dwie ważne substancje o tajemniczych nazwach, stanowią filary wielu kosmetyków stosowanych w walce z cellulitem i nadmiarem tkanki tłuszczowej. Czym są te związki, jakie mają działanie i wpływ na tkankę ludzką? W jakich preparatach znajdują zastosowanie? Przyjrzyj się bliżej tajemniczym substancjom z twojego kremu. W składzie wielu z nich możesz znaleźć oba związki.

Jakie działanie ma karnityna?

Karnityna, stosowana najczęściej jako L-karnityna i pod taką nazwą bardziej znana to najpopularniejszy „spalacz tłuszczu”, czyli substancja biorąca udział w metabolizmie lipidów. Karnityna bierze udział w transporcie kwasów tłuszczowych między mitochondriami, gdzie ulegają one betaoksydacji, dzięki niej metabolizm tłuszczy zostaje przyspieszony. Karnityna w produktach do pielęgnacji włosów ułatwia przenikanie tłuszczy do komórek, dzięki czemu pobudzany jest jego wzrost. Ma ona także pozytywny wpływ na mieszki włosowe i skórę głowy.
Karnityna w kosmetykach pomaga szybciej spalić zbędną tkankę tłuszczową, także tą, za sprawą której powstaje cellulit. Stymulując przepływ limfy, reguluje również gospodarkę wodno-lipidową tkanki. Zapobiega więc obrzękom i sprawia, że szkodliwe produkty przemiany materii zostają szybciej usunięte. Ma także działanie antyoksydacyjne i ochronne dla naczyń krwionośnych. Można ją znaleźć w składzie kremów i balsamów wyszczuplających i antycellulitowych, żeli pod oczy redukujących obrzęki, preparatów do pielęgnacji włosów.

Do czego stosuje się fosfatydylocholinę?

Fosfatydylocholina, znana bardziej pod nazwą lecytyna, to związek organiczny występujący w błonach komórkowych organizmów wyższych. Znana jest przede wszystkim jako popularny składnik preparatów wspierających funkcję mózgu, ponieważ jest źródłem choliny, która jest potrzebna do syntezy acetylocholiny, jednego z najważniejszych neurotransmiterów. Nie każdy jednak wie, jak ważną funkcję pełni lecytyna w kosmetyce. Często stosowana jest samodzielnie lub jako uzupełnienie działania karnityny w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Jest to substancja odgrywająca doniosłą rolę w transporcie między komórkami, zwiększając przepuszczalność błon komórkowych. Lecytyna zwiększa aktywność receptora odpowiedzialnego za metabolizm glukozy i tłuszczów. W tkance tłuszczowej obserwuje się wydalanie nadmiaru tłuszczu z komórek. Z tego powodu lecytyna znajduje zastosowanie w kosmetykach dla osób walczących z nadmiarem tkanki tłuszczowej, szczególnie w miejscach, gdzie trudno go usunąć za pomocą innych metod, na przykład poprzez ćwiczenia. Stosuje się ją również w medycynie, na przykład przy usuwaniu niegroźnych nowotworów – tłuszczaków. Lecytyna jest stosowana zarówno w kosmetykach lipolitycznych, jak i iniekcjach podskórnych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium